PROIECT EPAS

Experiența mea Erasmus

Drăgan Raluca Laura, 10A

În decembrie 2023 am avut șansa să particip la unul dintre proiectele  Erasmus ale școlii, „Simulation des plaidoiries devant la Cour européenne des Droits de l’Homme”. Proiectul s-a desfășurat în Franța, la Villefranche de Rouegue, având ca temă migranții. „Eux, c’est nous” a fost motto-ul acestei întâlniri, în care profesorii nostri coordonatori ne-au propus să discutăm despre migrație, despre drepturile migranților, dar și despre dificultățile extreme cu care aceștia se confruntă.

Trebuie să spun de la bun început că a fost o experiență cu adevărat unică , pe care, dacă aș mai avea ocazia, aș repeta-o de 1000 de ori!  Am cunoscut oameni noi din diferite țări, am comunicat, mi-am exersat engleza și franceza (uneori chiar „erasmeza”). Am învățat să lucrăm rapid în echipe și să ne prezentăm proiectele. Ne-am distrat, am explorat orașul împreună, am cumpărat suveniruri, am admirat arhitectura gotică, impresionantă a clădirilor, am schimbat impresii, am legat prietenii.

Printre activitățile proiectului (desfășurate la Liceul Beauregard), aș aminti pe cele care mi-au plăcut cel mai mult.

La atelierul „Ce poate spune o fotografie?” am descoperit, prin intermediul imaginilor, poveștile de viață dramatice ale emigranților, am identificat drepturile care le sunt încălcate și am căutat soluții pentru fiecare dintre situații.

Filmul „The Old Oak” ne-a confruntat cu o poveste reală despre discriminare și stereotipuri, despre refuzul de a-i accepta și de a-i înțelege pe alții, despre respingere și ură, dar și despre puterea exemplului personal. După vizionarea filmului, elevii au fost încurajați să se pună în pielea personajelor și să discute despre situații de discriminare trăite sau auzite.

Mi-a plăcut și provocarea de a continua o scurtă poveste de benzi desenate despre un copil care pleacă din țara natală, forțat de sărăcie, pe mare, într-o barcă supraaglomerată, în căutarea unei vieți liniștite într-o altă țară. Ebo are parte de experiențe-limită, este la un pas de moarte, este umilit, dar speră că destinul îi va fi favorabil. Fiecare grupă de elevi a gândit un scenariu și a desenat o variantă –  mai tristă sau mai optimistă –  a poveștii lui Ebo, care începuse atât de dureros.

Punctul culminant al săptămânii a fost susținerea pledoariilor noastre în fața unui juriu format din profesori și juriști, la Primăria orașului, într-o atmosferă solemnă. Miza? Să ne comportăm ca niște avocați veritabili (în ciuda emoțiilor care ne tăiau răsuflarea!) și să respectăm toate condițiile unui proces juridic. Sunt mândră că am reușit să obțin premiul pentru cea mai bună pledoarie a avocatului reclamantului, iar colegul meu, Șerban Boanță, premiul pentru cea mai bună prezentare a cazului. Sentimentul de satisfacție la primirea premiului este indescriptibil!

E adevărat că printre toate cele bune, au fost și mici greutăți, dar le-am luat ca parte a acestei experiențe incomparabile. Sunt foarte multe lucruri de zis, pe unele nici nu as ști sa le descriu în cuvinte, dar știu sigur că e o experiență care merită încercată. Am descoperit în mine abilități și noi calități care mi-au fost de folos pe parcursul săptămânii în Franța. Programul la care am luat parte, cu tot ce am învățat, constituie o oportunitate pentru viitorul meu.

Erasmus este calea de a afla mai multe lucruri despre tine și despre lumea din jurul tău, așa că nu o rata!


Colegiul Tehnic „Carol I”, București, candidează în anul şcolar 2023-2024 la titlul de Şcoală Ambasador a Parlamentului European ❗ La nivelul școlii vom forma 15 elevi care vor deveni ambasadori juniori. Pe parcursul anului școlar 2023-2024, ambasadorii juniori vor desfăşura acţiuni de promovare a valorilor europene, a Parlamentului European și a democrației parlamentare europene. 📚🎒


În perioada 22-30 ianuarie 2024, ambasadorii juniori din Colegiul Tehnic „Carol I”, București, școala candidat EPAS, au organizat sesiuni de informare despre funcționarea Uniunii Europene, instituții, Parlamentul European, în cadrul campaniei „Ambasador junior la mine acasă ”. Astfel, peste 50 de părinți, bunici, frați, surori, prieteni au aflat de la ambasadorii juniori despre ce înseamnă să fii cetățean al Uniunii Europene, despre instituțiile și valorile sale, despre cum funcționează Parlamentul European, importanța participării la vot la alegerile europarlamentare din luna iunie 2024.

#EPASRO

#EPAS_CarolI

#CTCAROLI


Punct de informare EPAS la Colegiul Tehnic „Carol I”, București.

Ambasadorii juniori cu suportul Spațiul Public European și Europe Direct au amenajat un spațiu dedicat informării despre Uniunea Europeană, istoric, funcționare, instituții, proiecte, programe și oportunități.

Toate materialele sunt accesibile tuturor elevilor și profesorilor, personalului nedidactic și auxiliar, dar și celor interesați care ne vizitează școala.

#EPAS

#CTCAROL


Primii pași spre Parlamentul European!

Activitate de formare pentru ambasadorii juniori din Colegiul Tehnic „Carol I”, Școală candidat EPAS

Casa Europa ne-a facilitat prin spațiul mulțifuncțional, accesul la informații despre instituțiile Uniunii Europene.

Juniorii au experimentat activitatea de europarlamentar printr-un joc educativ și interactiv despre procesul legislativ.

Mulțumim pentru oportunitate!


Echipa de Ambasadori juniori a Colegiului Tehnic „Carol I”, București este pregătită pentru a derula activități de informare despre UE în școală și în comunitate. Mulțumim pentru sprijin Reprezentanței Parlamentului European din România!


Punct de informare EPAS la Colegiul Tehnic CAROL I, București.

Ambasadorii juniori cu suportul Spațiul Public European și Europe Direct au amenajat un spațiu dedicat informării despre Uniunea Europeană, istoric, funcționare, instituții, proiecte, programe și oportunități.

Toate materialele sunt accesibile tuturor elevilor și profesorilor, personalului nedidactic și auxiliar, dar și celor interesați care ne vizitează școala .

Ambasadorii juniori au făcut cunoscut acest spațiu colegilor din liceu și le-au oferit informații despre ce face UE pentru tineri

#EPAS_Romania

#EPAS_CarolI


În cadrul activităţilor legate de candidatura Colegiului Tehnic “Carol I” la admiterea în grupul şcolilor din Proiectul EPAS, în data de 6.02.2024, ora 09.30, s-a derulat la Casa Europa din Bucureşti a doua întâlnire cu organizatorii, la care au participat 17 ambasadori juniori, însoţiţi de un ambasador senior. Participanţilor le-au fost prezentate informații legate de dezvoltarea în carieră (vloguri educaţionale ce promovează valorile U.E., exemple de c.v.-uri pe model Europass, site-uri de recrutare din U.E., oportunităţi de studiu pe care le oferă U.E. tinerilor, etc.), dar şi generalităţi privind activitatea organismelor oficiale ale U.E., date statistice legate de ţările U.E., ş.a.m.d. Prezentarea a fost interactivă, elevii au fost solicitaţi să răspundă la diferite întrebări, să-şi expună opinii cu privire la diferitele drepturi ale cetăţenilor europeni, iar expunerea s-a încheiat cu un concurs “fulger”derulat pe platforma Kahoot, ce a constat din evaluarea cunoştinţelor despre U.E. Au rezultat trei câştigători, cei mai rapizi şi corecţi respondenţi, care au primit premii constând din materiale de promovare legate de activitatea U.E.


În periada 7-16 februarie, ambasadorii juniori sub coordonarea ambasadorulor seniori de la Colegiul Tehnic CAROL I, București, școală candidat EPAS au desfășurat campania Ambasador junior la mine în școală ce a constat în activități de informare despre UE și instituțiile sale, cu accent pe Parlamentul European. Fiecare sesiune s-a terminat cu un quiz Kahoot pentru verificarea cunoștințelor dobandite. Felicitări ambasadorilor juniori pentru seriozitate și implicare

#EPAS_CarolI

#EPAS_Romania


Colegiul Tehnic CAROL I şi Colegiul Economic A.D.Xenopol , scoli candidat EPAS au organizat,pe 28 februarie 2024, activitatea “Pro şi Contra participării tinerilor la alegerile europarlamentare 2024” . Activitatea s-a desfășurat în format online. Au participat elevi din clasele a XI-a și a XII-a. Au răspuns, de asemenea invitației elevi , ambasadori juniori și seniori de la Liceul Teoretic “Jean Monnet” și de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi “, scoli ambasador EPAS.

Ambasadorii juniori din cele două licee gazdă au prezentat argumentele pro și contra și au răspuns la întrebările puse de colegi. La sfârșit toți participanții au completat un chestionar pentru a evalua impactul argumentelor aduse și intenția de participare la viitoarele alegeri europarlamentare. Rezultatele sunt optimiste.

#EPAS_CarolI

#EPAS_Romania


#epas_romania_6mar

Ambasadori juniori EPAS din Colegiul Tehnic CAROL I, școală candidat, însoțiți de ambasadorii seniori, au participat la întâlnirea cu Președintele Parlamentului European, dna Roberta Metzola, organizată la Opera Națională din București, organizată de Biroul Parlamentului European în România în parteneriat cu Opera Națională București, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Universității din București. Evenimentul a fost moderat de jurnalista Oana Tache.

Tinerii au apreciat simplitatea și eleganța, deschiderea și abilitățile de comunicare ale dnei Președinte. Răspunsurile au fost interesante. Un exemplu de democrație necesar formării tinerei generații!

Concluzie: nu lasă pe alții să hotărască pentru tine! #FOLOSEȘTE-ȚI VOTUL!

#EPAS_CarolI

#EPAS_Romania

Show Buttons
Hide Buttons